Ameliyat Sonrası Depresyon
Ameliyat sonrası ilk hafta hastaların hafif depresif bir ruh halinde olmaları son derece normaldir. Söz konusu depresif durumun, yüzde şişme hissi, parestezi (şişme hissini şiddetlendiren), burun tıkanıklığı, ağrı ve rahatsızlık, yeni beslenme düzeni, genel anestezinin etkileri, ameliyat stresi gibi bir dizi faktöre bağlı olması muhtemeldir. Perioperatif ilaçlar, özellikle postoperatif ödemi azaltmak için verilen steroidler, kısa süreli depresyon potansiyelini şiddetlendirebilir. Hem hasta hem de refakatçisinin ruh halinin farkında olması ve buna hazırlıklı olması, yerinde olur. Ameliyat sonrası sıkça gözlenen bu depresif tablo bir kaç gün sürüp sonra geçecektir.
Ağız Hijyeni
Ameliyattan sonra dişlerinizi, diş etlerinizi ve ağzınızı temiz tutmanız hayati önem taşır. Bu amaçla:
Cerrahi diş fırçası kullanın (yumuşak fırça).
Günde en az 3 kez ve her yemekten sonra fırçalayın.
Ameliyatı takip eden ilk 2 hafta boyunca ağzınızı günde 3 kez klorheksidin diglukonat içerikli güçlü bir antibakteriyel gargara ile temizleyin.
Kesinlikle 2 hafta boyunca sigara içmeyin.
Diyet ve Beslenme
Yeterli beslenme aldığınızdan emin olmak için iyileşme döneminiz sırasında vücut ağırlığınızı izlemeniz önemlidir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde yaklaşık 2 ila 5 kilo kilo kaybı yaygındır. Vücut ağırlığınızı izlemek için ameliyattan sonraki 6 ila 8 hafta içinde haftada bir kez, günün yaklaşık aynı saatinde kendinizi tartmanız yararlı olabilir. Kilonuzda büyük bir değişiklik fark ederseniz, cerrahınızla veya hastanedeki diyetisyenle iletişime geçmelisiniz.
Ameliyattan sonra her gün vücut ağırlığınızın her bir kilogramı (kg) için yaklaşık 1 gram protein almayı hedeflemelisiniz. Örneğin, ameliyattan önce 70 kg ağırlığındaysanız, iyileşmeniz sırasında günde en az 70 gram proteine ihtiyacınız olacaktır.Örneğin; Yarım litre süt içinde 19gr protein, 1 adet orta boy yumurtada 6g vardır. Yeterli protein alımı için proteinden zengin mamalardan faydalanabilirsiniz. Her bir şişe proteinli mama genellikle 320 kcal ve 20 g protein içerir. Yeterli sıvı alımını sürdürmek için vücut ağırlığınızın kilogramı başına en az 30 ml sıvı almayı hedeflemelisiniz. Örneğin 70 kg ağırlığındaysanız, günde (70 × 30 ml) 2100 ml sıvıya ihtiyacınız olacaktır. Her gün yüksek enerjili ve yüksek proteinli içeceklerle desteklenmiş 6 ila 8 küçük öğün yemeyi ve toplamda en az 2000 kalori almayı hedeflemelisiniz.
Ameliyattan sonraki ilk ay boyunca hiçbir gıdayı çiğnememelisiniz. Bu, çene kemiklerinizin yeni pozisyonlarında iyileşmesini sağlayacaktır. Pürüzsüz ve çiğneme gerektirmeyen sadece sıvı bir diyette olacaksınız. Ağzınızın köşesine yanaklarınız ve arka dişleriniz arasına yerleştirilmiş yumuşak geniş delikli büyük bir besleme şırıngası kullanarak beslenebilirsiniz. Bu süre zarfında çorba, süt ve mama benzeri gıdaları tüketmenizi öneriyoruz. Taze meyveleri blendırdan geçirerek beslenme şırıngasına çekip tüketebilirsiniz. Ayrıca bol bol süt, yoğurt, et suyundan yapılmış çorba gibi proteinden zengin gıdalar tüketiniz.
Ameliyattan sonraki ikinci ayın başlangıcında minimum çiğneme yaparak çatalla ezilebilir kıvamdaki gıdaları tüketmeye geçebilirsiniz. Bu aşamada patates püresi, muzlu yoğurt, yumuşak makarna, iyi pişmiş yumuşak et, köfte, omlet, iyi pişmiş pirinç gibi gıdalarla beslenebilirsiniz. Ameliyattan yaklaşık 6 hafta sonra life zengin gıdalara yavaş yavaş geçebilirsiniz. Bu amaçla tahıl, yulaf, meyve ve iyi pişirilmiş sebzeleri tercih edebilrisiniz. Yavaş çiğneme etkinliğini artırarak 3ncü ayın sonunda tamamen normal beslenmeye geçmeniz gerekmektedir.
Her öğünün sonunda mutlaka ağız hijyeninizi kontrol edin, dişlerinizi, diş etlerinizi ve dilinizi fırçalayın, gargaranızı yapın. Sindirim sisteminizi çalıştırmak ve kabızlığı kontrol etmek için öğünlerinizi düzenli yeyin ve gün içinde belirli saatlerde kendinizi yormayacak şekilde küçük yürüyüşler yapın.
Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta yüksek yastıkta yatın, uykunuzu iyi alın. Aşırı efordan ve konsantrasyon gerektiren işlerden kaçının.